Muzikant Johnny Laporte (in 1952 geboren als John Rijken, in Medan – Indonesië) speelde in de Oscar Benton Blues Band en in Barrelhouse, de met 2 Edisons bekroonde bluesband die in 2012 is opgenomen in de Dutch Blues Hall of Fame. Barrelhouse bestaat in 2024 50 jaar.

Johnny Laporte schrijft de roman Zwijgen zweeg gezwegen. Gelijktijdig met de roman verschijnt van Johnny Laporte zijn soloalbum That’s Me. Voor sommige nummers op het album is de tekst ontleend aan de roman. Laporte maakt op 71-jarige leeftijd zijn debuut met zijn roman en solocd.

Op zondag 28 april (14:00 uur) zal Johnny de roman en cd presenteren tijdens een solovoorstelling in De Amer in Amen (Drenthe).

In Johnny Laporte Solo lees hij voor uit het boek en vertelt over de totstandkoming van het soms autobiografische verhaal dat onderandere gaat over het Indo-zijn.

Zwijgen zweeg gezwegen is een verhaal in drie episodes, dat begint als een realistische familiegeschiedenis, over generaties Indisch-zijn, de ‘repatriëring’ en gaat over Indische Nederlanders die met trauma het voormalige Nederlands-Indië ontvlucht zijn en aan de poort staan van een nieuw ongewis leven. Liefdesgeschiedenissen, verboden liefde, jaloezie, vreemdgaan, een buitenechtelijk kind, weemoed, verdriet en vriendschap komen langs. Gaandeweg doet suspense zijn intrede en ontwikkelt de roman zich tot een ‘krimi’, een welhaast episch misdaadverhaal, met tal van thrillerelementen. De diverse verhaallijnen kronkelen als slangen door elkaar en de spanning neemt alleen maar toe bij de passages waar goena-goena en de stille kracht hun rol in het verhaal opeisen. Muziek en de Indische keuken komen, hoe kan het ook anders, veelvuldig aan bod in deze met humor geschreven deels autobiografische roman.

Binnenkort is op Grolloo Radio een uitgebreid interview te beluisteren met Johnny Laporte over zijn carrière, zijn nieuwe roman en cd.

De familie van Johnny Laporte emigreerde in 1958 naar Nederland en vestigde zich in Haarlem-Noord. De broers Guus en Johnny kwamen al jong als gitaristen in de muziek terecht: Guus Laporte eerst bij John The Revelator, en Johnny Laporte (samen met Guus) in Oscar Benton Blues Band en in Barrelhouse.

Op zijn website is de agenda te lezen van andere zogenaamde JLP Solo-optredens. Met Barrelhouse is Johnny de komende tijd bijvoorbeeld hier te zien en te horen: 21 april – Podium Victorie, Alkmaar; 10 mei – Blues Festival Kwadendamme; 11 mei – Rhythm ’n Blues Night, Groningen; 19 mei – Ribs and Blues, Raalte.