In de maand november is op Grolloo Radio extra veel aandacht voor Johnny Cash.

Deze maand verschijnt in Nederland het boek The Life in Lyrics, dat werd geschreven door Johnny Cash historicus Mark Stielper.

The Life in Lyrics vertelt de verhalen achter de 125 belangrijkste nummers van Johnny Cash.

Grolloo Radio mag een aantal foto’s uit het boek The Life in Lyrics tonen.

(links) Johnny Cash bij de ingang van Folsom Prison, januari 1968 – pagina 118: © John R. Cash Revocable Trust / Dan Poush, gebruikt met toestemming. (rechts) Johnny Cash, 1977 pagina 244: © Warren K. Leffler, Library of Congress, gebruikt met toestemming.

In de vierde uitzending van So Many Roads over Johnny Cash laten we, naast interviewfragmenten met Johnny Cash historicus Mark Stielper – die gedurende deze maand centraal staat- ook exclusieve interview fragmenten horen met violiste/fiddle-speler en zangeres Laura Weber White

Laura Weber White (1971). In 1999 nam White deel aan de Press On tour met June Carter Cash en Johnny Cash. Laura speelde mee op June Carter Cash’ album Wildwood Flower uit 2003, dat een Grammy Award won voor beste traditionele folkalbum. White droeg ook viool (fiddle) partijen bij aan Johnny Cash’s American III en American IV albums.

Laura Weber White behoort tot de bluesgrass en country topmuzikanten in Nashville. Ze speelde en zong, op albums, met en van Roy Acuff, George Jones, Loretta Lynn, Kris Kristofferson, Merle Haggard, Willie Nelson, Sheryl Crow, Billy Joe Shaver, Larry Gatlin, Rodney Crowell, Earl Scruggs, Benny Martin, Larry Gatlin, Emmylou Harris en Marty Stuart.

In 2003 verscheen haar eerste solo-album Among My Souvenirs, waarop het duet I Still Miss Someone met Johnny Cash staat. In aflevering 4 is dit nummer te beluisteren, plus je hoort het bijzondere verhaal hoe dit duet tot stand kwam.

Hoes: Among My Souvenirs – 2003 

In 2010 verscheen Awake But Dreaming van Laura Weber White, haar tweede solo-album.

Hoes: Awake But Dreaming – 2010 

Tussen 2000-2013 was Laura getrouwd met John Carter Cash. Haar huidige man is Jeff White, bluesgrass gitarist en zanger. 

In de derde uitzending van So Many Roads over Johnny Cash staat de liefde en relatie tussen Johnny Cash en zijn (tweede) vrouw Valerie June Carter Cash (1929-2003) centraal. Johnny Cash schreef en zong van het begin van zijn carrière in de jaren ’50 tot zijn overlijden in september 2003 vele lovesongs. Het boek eindigt met de tekst van het liefdessong I Turn Around Twice, dat nooit door Cash werd opgenomen. De tekst is nu geopenbaard in het boek The Life in Lyrics. In So Many Roads is onder andere de bruiloftshymne I Promise You te horen, die Johnny en June Cash speciaal voor hun bruiloft op 1 maart 1968 schreven.

Deze derde aflevering van So Many Roads sluit af met een half uur registratie van een concert dat Johnny Cash op 26 februari 1972, op zijn veertigste verjaardag, gaf in de Amsterdamse RAI. Het concert werd destijds opgenomen door de VPRO en is nu integraal te beluisteren op Spotify. Cash was in februari 1972 in Amsterdam voor het Grand Gala Du Disque (zie hieronder).

In de tweede uitzending van So Many Roads over Johnny Cash is een interview beluisteren met concertpromotor Cor Sanne (77). In 1972 had hij een eerste ontmoeting met Cash tijdens het vermaarde Grand Gala Du Disque, een televisieprogramma waarin de Edisons werden uitgereikt. In 1990 haalde Cor Sanne Johnny Cash naar Nederland voor concerten in Alphen en Heerenveen.

Cor Sanne en Johnny Cash (© privéfoto Sanne, gebruikt met toestemming)

Singer-songwriter Damiën van Elburg (22) begon met zingen nadat hij Johnny Cash had gehoord met Folsom Prison Blues. Ondanks zijn jonge leeftijd klinkt Damiën als een volwassen Cash. Exclusief voor de Johnny Cash maand op Grolloo Radio nam Damiën van Elburg akoestisch het nummer Give My Love To Rose op.

www.damienvanelburg.com

Muziekjournalist en radiopresentator Peter Schavemaker van Grolloo Radio sprak uitgebreid met Mark Stielper. Fragmenten uit het interview én muziek van Johnny Cash zijn in de maand november te beluisteren op Grolloo Radio, in de muziekprogrammering en in het wekelijkse radioprogramma So Many Roads.

Mark Stielper ontmoette Johnny Cash voor de eerste keer in 1984. Hij werd door Cash omschreven als ‘zijn vriend de familiehistoricus, die meer over mij weet dan ikzelf’. Stielper wordt international gezien als dé Johnny Cash-expert.

Dit jaar is het twintig jaar geleden dat Johnny Cash (26 februari 1932-12 september 2003) overleed.

Johnny Cash: The Life in Lyrics vertelt het bijzondere en roerige levensverhaal van The Man in Black aan de hand van zijn muziek.

In samenwerking met zijn nabestaanden, onder wie zijn zoon John Carter Cash, is een selectie gemaakt van de 125 belangrijkste nummers uit Cash’ jarenlange carrière. De achtergrondverhalen, bijdrages van vrienden en familie en vele nooit eerder vertoonde foto’s vertellen samen het ultieme verhaal van een van de grootste countryartiesten aller tijden. Van zijn zware jeugd op het platteland van Arkansas en zijn prille begin als muzikant bij Sun Records tot zijn hoogtijdagen in de jaren zestig, zijn levenslange gevecht tegen verslaving en zijn comeback in de laatste jaren van zijn leven. Dit boek is de eerste officiële verzameling van Cash’ songteksten.