Nederpop


Aan het einde van de jaren vijftig werd de rock-‘n-roll zeer populair bij een jeugdig publiek. Elvis Presley zou uitgroeien tot het eerste echte popidool. In Nederland was er in die tijd de indorock, een muziekstroming die zich concentreerde in de regio Den Haag-Rotterdam en werd gemaakt door Indische en Molukse muzikanten afkomstig uit voormalig Nederlands-Indië (Indonesië). De Tielman Brothers uit Breda waren vanaf 1958 de trendsetters. Verder waren er succesvolle bands als The Real Room Rockers, Oety & his Real Rockers, The Black Dynamites, The Hot Jumpers, Electric Johnny and his Skyrockets, The Rollers, The Fire Devils. Andere Nederlandse gitaargroepen, zoals Willy and his Giants, René and The Alligators en The Jumping Jewels, waren vooral geïnspireerd door de instrumentale rockmuziek van de Engelse Shadows en de Amerikaanse Ventures. Zij waren de inspiratiebron voor de latere beatgroepen (bijv. The Haigs, Golden Earring(s) en The Motions). Andere voor Nederlandse begrippen bekende en beroemde beatgroepen waren onder andere The Ro-d-ys, The Buffoons, The Cats, The Shoes, The Hunters, The Outsiders, Brainbox, Shocking Blue, Sandy Coast, Rob Hoeke’s R&B Group, Ekseption, de Bintangs, Time Bandits en Tee Set. Shocking Blue kreeg zelfs een wereldhit met ‘Venus’, terwijl Golden Earring er ook een had met ‘Radar Love’.

De eerste grote Hollandse rock-‘n-roll-hit kwam van Peter Koelewijn and his Rockets uit Eindhoven: ‘Kom van dat dak af’. In de jaren zestig kwam de nederpop met de beatmuziek tot grote bloei. Op radio en tv kwamen speciale ‘tienerprogramma’s’ waarin de succesvolle bands optraden en de top 40 van Radio Veronica hield bij wat de verkoopresultaten van de beatplaten waren. Zie ook: Nederbiet.

Ook de blues kreeg in Nederland veel aanhang door de band Cuby and the Blizzards. Zij leverde diverse lp’s af en hadden ook singles in de Top 40. In internationaal opzicht was Cuby in trek: In Duitsland waren ze zeer populair en ze trokken de aandacht van bekende bluesmuzikanten als John Mayall. Uit Den Haag kwam Livin’ Blues.

Al in deze periode waren twee artiesten actief die een constante factor zouden blijken in de Nederlandse popmuziek: Boudewijn de Groot en Rob de Nijs. De Nijs had nog in 1996 een nummer 1-hit met Banger Hart en Boudewijn de Groot oogstte in 2005 succes in de Top 2000 van Radio 2 met het lied Avond.


2 Comments:

  1. Waarom hoor ik helemaal geen oude nederpop? Mag wel vrij regelmatiger voorbij komen. En U2, Billy Joel, Radiohead en The Smiths of andere new wave muziek mag er wel uit. Dat past toch niet op en zender wat pretendeert een blues, Americana en nederpop station te zijn?

  2. Ik hoorde tijdens de kerstperiode niet alleen kerstmuziek maar ook geweldige Nederpop en andere early 60’s van The Yarbirds b.v. Nu luister ik al een aantal dagen, de kerstmuziek uiteraard niet meer maar hoor die Nederpop en die andere 60’s ook niet meer. Ik hoor nu heel veel van dezelfde artiesten in een korte tijd herhaald worden. Dat mag wel wat beter afgeregeld worden zodat je wat meer diversiteit/separatie hoort. Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf + tien =

Scroll Up