Acoustic Blues-Gospel Artist Robbert Duijf doet op vrijdag 5 april voor Nederland mee aan The European Blues Challenge in het Portugese Braga.

Robbert Duijf zal die dag tussen 22:00-22:30 uur aantreden in de tweede semi-final; na de Griekse en voor de Belgische deelnemers.

Duijf (afkomstig uit Heerlen) is de winnaar winnaar Dutch Blues Challenge 2023 categorie Band, winnaar van Dutch Blues Challenge 2019 categorie solo/duo, semifinalist International Blues Challenge 2020 Memphis Tennessee USA en won in 2023 de Award Best Dutch Blues CD 2023 voor het album ‘Change Myself’.

Van ‘Change Myself’ zijn op vrijdag 5 april alle 7 tracks te horen op Grolloo Radio; om 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30 en 16.30 uur.

  1.  Change Myself
  2. Hard Times Killing Floor
  3. Trouble Will Soon Be Over
  4. Verse B
  5. Some Of These Days
  6. All My Tears
  7. Working Like A Slave

De muziek van Duijf is een mix van Gospel en Delta Blues, Brits-Amerikaanse folk geïnspireerd door Charley Patton, Skip James, Lead Belly, Willie Dixon, Blind Willy Johnson, Dave Van Ronk, John Lee Hooker en Michael de Jong.

Over de gospeltunes zei Robbert Duijf eerder in een interview met Grolloo Radio: “Ik ben helemaal niet zwaar gelovig, helemaal niet. Maar die gospeltunes geven mij een goed gevoel, een stuk van verbinding en saamhorigheid. Mensen kunnen ze ook heel makkelijk meezingen. Tenminste als ik gospelnummers draai van Charley Patton of Skip James, dat soort gospelblues, krijg ik er altijd goede zin van. Dat is mijn tic ermee. Ik wil niet zozeer het spirituele verkondingen, maar de binding die deze muziek geeft, vind ik wel heel bijzonder.”

Over Lead Belly zegt hij: “In de nummers van hem zitten zoveel mooie verhalen. Hij is gewoon een van de grootste songwriters van de Amerikaanse tijd. Popliedjes heeft hij ook gemaakt. Zijn liedjes zijn zo vaak gecovered, heel veel mensen weten niet eens dat ze naar zijn nummers luisteren, bijvoorbeeld Black Betty of My Girl. Dat zijn fantastische popsongs. Vooral zijn muziek en de verhalen er achter staan mij heel erg aan. Lead Belly was een bijzondere man.”

Robbert Duijf: “De nummers op Change Myself zijn one-track recordings. Soms denk je, hier had ik de vinger op de gitaar beter kunnen doen of daar had ik de stem iets hoger kunnen hebben. Maar wat we willen vangen is dat moment van het nummer, dat is belangrijk dan de perfecte uitvoering. Dat is het dan. Ik krijg nog een kans op de nummers opnieuw te doen, maar bij Patton, James, Lead Belly, Dixon en anderen in die tijd, was dat niet zo. Hun platen werden meteen gewaxed (in vinyl gezet).”

bron foto’s: website Robbert Duijf en Edith Eussen