Grolloo Radio – maandag 27 mei 22.00-23.00 uur en herhaling donderdag 22.00-23.00 uur

Jack Hammer, op 16 september 1925 geboren als Earl Solomon Bourroughs, geldt als een van de muziekpioniers.

De vroege opnames van Jack Hammer doen denken aan het traditionele rock ‘n’ roll geluid van Bill Haley. Hammer was ook een veelgevraagd songwriter die betrokken was bij klassiekers in het genre zoals Great Balls Of Fire en Milkshake Mademoiselle. Maar de carrière van Jack Hammer nam avontuurlijke wegen.

Begin jaren 60 verhuisde hij naar Europa, waar hij zijn grootste hits vierde op het Ronnex-label van Albert van Hoogten, deze gebruikte A. Vano als pseudoniem bij het (samen)schrijven aan de hits van Jack Hammer.

Hammer vond een nieuwe dans uit met The Wiggle en hits als Kissin’ Twist en Wigglin’ Fool garandeerden hem internationale erkenning. Van Hoogten zette Jack Hammer in de markt als het Belgische antwoord op Chubby Checker.

De cd ‘On The Dancefloor’ bevat alle hits, maar ook een aantal zeldzaamheden, van een onuitgebracht nummer uit 1959 tot zeldzame live tv-opnamen van de Duitse televisie in 1963. Een reeks mooie soulopnames, gemaakt tussen 1965 en ’66 in de VS en Groot-Brittannië, ronden het geheel af.

In het Bear Family Records radioprogramma draaien we The Wiggle (1962) en Die schöne Lola – de Duitse versie van Gene Vincent’s Be-Bop-A-Lula. Deze versie werd opgenomen tijdens het ZDF-televisieprogramma Teenage Party in 1964.

Jack Hammer schreef ook mee aan hits van The Treniers. Daarvan Rock ‘n’ Roll Call, opgenomen op 15 december 1955.

Hammer overleed 8 april 2016 op 90-jarige leeftijd

Grolloo Radio maakt wekelijks in een exclusieve samenwerking met Bear Family Records een – Engelstalig gesproken – radioprogramma met alleen Bear Family Records releases.