Op donderdag 13, vrijdag 14 en zaterdag 15 juni wordt voor de zevende keer in Bluesvillage Grolloo het Holland International Blues Festival gehouden.

Grolloo Radio sprak met Bertus de Blaauw, festivalprogrammeur van het bluesfestival. “Ik ben vanaf de eerste editie in 2016 betrokken bij het festival. Mojo is dit jaar voor het eerst volledig – ook programmatisch – verantwoordelijk voor het festival”

In ons podcastgesprek gaat Bertus de Blaauw verder in op programmering per dag en bespreekt de rol van de geprogrammeerde artiesten en bands.

De Blaauw zegt dat het festival in de afgelopen jaren een naam en reputatie heeft gekregen. “Het karakter van het festival begon allemaal bij de historie van Harry Muskee in Drenthe en Grolloo in het bijzonder. Het festival wil zijn blueslegacy eren.” Welke rol speelt rol speelt het in het programmeren dat Cuby BluesVillage Grolloo heeft gecreëerd? “Dat is de reden waarom het festival als bluesfestival is begonnen. Zijn bluespionierswerk proberen wij met het festival te eren met bluesartiesten van dit moment, met dezelfde intenties natuurlijk.” Bertus de Blaauw zegt het een daarom ‘mooi symbolisch’ te vinden dat Holland International Blues Festival Grolloo op vrijdag 13 juni wordt geopend door Grollo, de coverband van Cuby + The Blizzards. Deze band nam in de voormalige woning van Harry Muskee ook een aantal Muskee-tracks op (deze zijn te beluisteren op Grolloo Radio, red.).

De Blaauw zegt trots te zijn op Holland International Blues Festival. Hij is ook betrokken bij Lowlands en North Sea Jazz Festival. “Bij het derde jaar hadden we in Grolloo een volle bak. Dat was fantastisch! Inderdaad een gedroomde start. Met de line-up hadden we geluk.”

De programmeur vergelijkt het samenstellen van het festival met het koken van een gerecht, dat iedereen lekker vindt. “Er moet een pitje in zitten, zout, diverse ingrediënten zoals sfeer. Bij Holland International Blues Festival ligt de focus op de muziek uit het Amerikaanse Midwesten en Zuiden. Wat zijn al gevestigde en opkomende bluesnamen? Ik kijk ook naar jong- en Nederlands bluestalent. Blues heeft vele gezichten. Holland International Blues Festival varieert van soul met heel veel blues, blues rock en alles wat daar tussenin zit. Als je alleen heel sec blues-blues zou programmeren, dan weet ik niet op het festival drie dagen lang boeiend kan blijven. Dat is wel wat je wil. Maar je moet ook de eenheid bewaren.”

De Blaauw: “Dit jaar staat er op Holland International Blues Festival veel opkomend talent – jonge en oude namen, relatief weinig grote namen. Ik ben onwijs blij dat Buddy Guy tijdens Holland International Blues Festival zijn enige show buiten Amerika doet. Het zal ook zijn laatste Nederlandse optreden zijn.”

Festivalorganisatie Mojo heeft de wens om ook op zondag te kunnen programmeren, in plaats van donderdag en ziet graag een uitbreiding van het aantal bezoekers van 14.000 nu naar 25.000 bezoekers, per dag. De gemeenteraad van Aa en Hunze (waar Grolloo onderdeel van is) heeft in de raad van 11 april besloten om het bestemmingsplan ‘Grolloo – Holland International Blues Festival’ ongewijzigd vast te stellen. Dit bestemmingsplan voorziet in een juridisch-planologische regeling ten behoeve van een uitbreiding van het jaarlijks terugkerende festival in Grolloo. Het plan maakt een toename van maximaal 11.000 bezoekers per dag mogelijk. Daarnaast wordt de zondag, indien nodig, toegevoegd aan de planning. Tot slot wordt het festivalterrein uitgebreid.

Bertus de Blaauw van Mojo zegt afsluitend ‘ontzettend blij’ te zijn dat Mojo de mogelijkheid om ook zondag te kunnen programmeren heeft gekregen. “Dat biedt voor de toekomst meer kansen en flexibiliteit. Het boeken van bands voor een festival is een globale concurrentiestrijd, die keihard is. Vaak is er maar een grote headliner beschikbaar, stel dat deze alleen op zondag zou kunnen en niet op vrijdag. Dan is het heel fijn dat je daarin kan schakelen. Het geeft ons veel vrijheid en speelruimte. Het is persé nog niet besloten dat we volgend jaar al gaan programmeren op de zondag.”