Boek The Life and Music of Booker “Bukka” White – Recalling the Blues van auteur David W. Johnson.

Booker “Bukka” White (1905-1977) was een van de belangrijkste bluesmuzikanten van de twintigste eeuw. De twaalf songs die hij in 1940 opnam in Chicago worden beschouwd als een van de beste uit de countryblues. In The Life and Music of Booker “Bukka” White: Recalling the Blues traceert David W. Johnson het levenstraject van White vanaf zijn vroege jaren in Chickasaw en Grenada Counties, Mississippi, via zijn gevangenschap in de beruchte Mississippi State Penal Farm eind jaren dertig, tot het opbouwen van een nieuw bestaan in Memphis, Tennessee.

Jarenlang was “Bukka” alleen een naam op oude 78 toerenplaten – en door sommigen voor dood aangezien – werd White in de zomer van 1963 “herontdekt” door John Fahey en ED Denson. Hij had een productieve tweede carrière, speelde op podia en festivals in de Verenigde Staten en Canada, en toerde door Europa en Groot-Brittannië met het American Folk Blues Festival. In 1975 werd hij uitgenodigd in Bremen, Duitsland, voor een soloconcert dat werd uitgebracht als zijn laatste album.

De eerste volledige biografie van een van de grootste countrybluesartiesten

In juli 1976 interviewde de auteur White vlak voor zijn ontslag uit een ziekenhuis in Massachusetts waar hij herstellende was van een beroerte. Na acht dagen op de intensive care en drie weken revalidatie was White klaar om over zijn leven te praten.Terugdenkend aan verhalen uit de “slavernijtijd”, vertelde White de auteur, “… sommige van de [voorheen tot slaaf gemaakte] jongens waren wijs genoeg om dat in hun hoofd te houden waar ze een jonge broek konden vertellen, waar het de geschiedenis in zou gaan, weet je. Net zoals jij dat nu doet – als jou iets overkomt, zal iemand anders dat voortzetten.”

Het product van jaren onderzoek, The Life and Music of Booker “Bukka” White is de eerste volledige biografie van deze opmerkelijke country blues artiest. Door het interviewen van degenen die White hebben gekend, waaronder zijn achterneef B.B. King, heeft Johnson een gedetailleerd en soms verrassend verslag geschreven van hoe een jonge zwarte man, geboren in het eerste decennium van de twintigste eeuw – de kleinzoon van een slaaf – een manier vond om boven zijn omstandigheden uit te stijgen en een decennialange carrière als muzikant vol te houden.

Verschijnt bij University Press of Mississippi. Meer informatie over het boek