Chickenforce 2 is studioproject rond de Friese muzikanten Gooitzen Greidanus, Rik Meijer en Nico Outhuijse, aangevuld met Noord-Nederlandse topmuzikanten.

Tracks van het tweede album zijn komende week (27 november – 3 december) te horen bij Grolloo Radio. Dagelijks om 10:30u, 14:30u en 18:30u

We spraken met Rik Meijer (midden op de foto)

Rik Meijer: “Wij kennen elkaar al ruim 35 jaar. Ik speel zelf al jaren met Nico in een bluesrockband. (Outhuijse was drummer van de Nederpopgroep De Kast en produceerde Kayak, red.). Nadat hij zelf de opname studio The Grien Room in Leeuwarden had opgericht, heb ik met mijn eigen muziekprojecten altijd veel bij hem opgenomen. Met Gooitzen Greidanus heb ik vroeger ook gespeeld.” Meijer zegt dat de muzikanten elkaar in het Friese muziekcircuit regelmatig tegenkwamen. “Zo is het idee van ons gezamenlijk muziekproject Chickenforce  ontstaan. We hebben Fokke de Jong (oa. in Normaal, Malford Milligan, Johan Derksen’s The Sound of The blues and Americana-theatertour) als drummer gevraagd, Nico en ik produceerde en namen onze eerste nummers op. Mijn vriendin Minke Adema zingt, naast Cindy Oudshoorn. Samen met een aantal Noord-Nederlandse muzikanten ontstond zo de studioband Chickenforce. Tegenwoordig is The Grien Room van Nico het kloppende muzikale hart van ons project, maar ik werk thuis ook aan geraamtes van nummers. Samen met Nico werk ik deze uit, met drums, bas, toetsen, blazers, achtergrondzang.”

Op 3 november verscheen op 10’’ inch dubbel (zwart) vinyl en cd de tweede plaat van Chickenforce. “Wij delen een gezamenlijke liefde voor countryblues, blues en bluesrock, dat kun je zien aan de tracklist op Chickenforce 2. Ieder van ons heeft suggesties voor songs gedaan. Ook de gastmuzikanten kwamen met nummers.” Rik Meijer speelde in ontelbare bands en sessies, zoals met Rob Hoeke en Bert Heerink. In projecten volgden samenwerkingen met gitarist Erwin Java, welke resulteerde in het album ‘Tracks of the Past’. Hierop zijn o.a. Herman Brood, Harry Muskee, Eelco Gelling, Tineke Schoemaker en zijn jeugdheld Alvin Lee (Ten Years After) te horen. “Mijn inbreng op Chickenforce 2 is bijvoorbeeld ‘Blues About Your Baby’ (Delbert McClinton en Al Anderson) omdat ik veel van rock ‘n’ roll en bluesrock hou. Een vereiste is dat er een gitaarsolo in een nummer moet zitten .” ‘Humming Bird’ van Leon Russel zette Rik Meijer op de tracklist. “Ook ‘Midnight Rambles’ van The Rolling Stones komt van mij. Als zanger heb ik Einte Bijlsma, de ‘Friese Mick Jagger’ gevraagd. Ik heb het nummer ook bewerkt. Wat bij The Stones shuffle was, is nu recht en andersom.”

Gooitzen Greidanus is de bassist op Chickenforce 2. ‘Na het horen van Neil Young en The Rolling Stones wist hij dat het anders moest’, zo valt te lezen in zijn biografie op de website van Chickenforce 2. Rik Meijer zegt dat zijn muzikale inbreng vooral te horen is in de keuze van een aantal nummers.

Meijer, Greidanus en Outhuijse zijn de drijvende krachten achter het countryblues, blues en bluesrock project Chickenforce. Rik benadrukt dat de samenwerking een ‘hobbyproject’ is. “We hebben het voor de lol gedaan, met een hele fijne ploeg mensen – bekenden van ons. Het was heel gezellig om te maken. Het is echt een vriendenplaat geworden.”

Zijn er plannen dat Chickenforce binnenkort te zien is op podia? Rik Meijer: “Doordat we allemaal druk zijn met onze eigen bands en muziekprojecten is Chickenforce 2 tussen de bedrijven door opgenomen. De plaat is daarom een soort productieplaat geworden, we hebben per nummer bekeken wie mee zou spelen. Het lukt niet om iedereen bij elkaar te krijgen voor optreden, dat is onmogelijk. We hopen dat er met de verkoop van cd’s en vinyl wat geld terugkomt.”

https://chickenforceproject.com/