Americana


Americana is een verzamelnaam voor een muziekstijl waar een grote verscheidenheid aan artiesten bij in valt te delen. Over het algemeen wordt hier muziek mee getypeerd die is afgeleid van authentieke country, folk en blues in een modern jasje. Stijlen die hierbij zijn in te delen, zijn onder andere alternatieve country, rootsmuziek en indiepop beïnvloed door country en/of folk. Alternatieve country typeert country die teruggrijpt naar de elementaire sfeer van de grondleggers van countrymuziek, zoals Hank Williams. De term rootsmuziek omschrijft een iets bredere stijl, naast country namelijk ook blues en folk.

Als belangrijke invloed voor de hedendaagse americana wordt de muziek van The Band, Gram Parsons en Townes Van Zandt genoemd. De meeste vertolkers komen uit de Verenigde Staten.

Enkele voorbeelden van bekende americana-artiesten zijn Steve Earle, David Olney, Ryan Adams, Boris McCutcheon, Greg Trooper, Mary Gauthier, John Prine, Mary Chapin Carpenter, John Hiatt, Darrell Scott, Sam Baker, Pokey LaFarge, Wilco en Robert Plant.

Bekende Nederlandse vertegenwoordigers van het genre zijn MoonYard (Ellio Martina), Danny Vera, Douwe Bob, At the close of every day, El Pino and the Volunteers, Bart-Jan Baartmans, Tim Knol, Ongenode Gaste, Powderblue, Woody & Paul, JW Roy, JP den Tex, Specs Hildebrand, AlascA, Michael de Jong, Taneytown en Ilse DeLange.

Americana is ook de titel van een album van The Offspring (1998) en van Neil Young (Americana, 2012).


4 Comments:

 1. Wat een gaaf initiatief vanuit ‘t Drentse land!
  Mooi dat er bv namen als Townes van Zandt en Ryan Adams in jullie muzikale beschrijvingen te lezen zijn.
  Van de laatste zag ik in 2015 nog een fraai live concert op ‘t Down The Rabbit Hole festival.
  Hier in ‘t Bildt – gebied zou Grolloo Radio weleens heel populair kunnen worden.
  Traditionele gitaarmuziek leeft nogal in ‘t noordwesten van Friesland.

  Met vriendelijke groeten,

 2. Mijn receiver maakt voor radiozenders gebruik van airable.radio. Even zoeken, direct gevonden en gelijk bij de favorieten gezet.
  Zou mooi zijn als er nog chromecast ondersteuning komt in de app.

  Succes gewenst van een bijna 70-er.

 3. Mooi dat in de 1e reactie de naam Townes van Zandt opduikt. Ik heb de eer gehad om met de “Country Time Studio Band” Townes te begeleiden op gitaar en pedal steel guitar bij zijn optreden in 1987 in theater “De Meenthe” te Steenwijk.

  Johan, een geweldig goed initiatief. Veel succes met deze zender.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

elf + acht =

Scroll Up